Huwelijkskring

Als je trouwt verandert er heel wat in je leven. Je verlaat (definitief) je ouderlijk huis en begint samen met je vriend(in) een nieuw gezin. Dat is iets waar je vast al wel naar uitkijkt.

Maar voordat het zover is, is er van alles te regelen; woonruimte zoeken en inrichten, de trouwdag bespreken met alle mensen die daaraan hun medewerking verlenen, een dagindeling maken, kaarten laten drukken... Teveel om op te noemen. Daarnaast is het van belang om je in te stellen op een leven met elkaar na de trouwdag. Het is goed om daar in je verkeringstijd al samen over te praten. Je verkeringstijd is niet alleen een fijne tijd maar ook een tijd die je samen hard nodig hebt. Als er iets is dat goede voorbereiding vraagt, dan is dat wel het huwelijk. Het is echt niet overdreven om het aangaan van een huwelijk één van de belangrijkste stappen in je leven te noemen.

De Hervormde Gemeente ziet dat ook en wil je daarbij een handreiking doen. Speciaal voor jullie is er namelijk de Pre-Marriage Course / Huwelijkskring: “Klaar voor de start”, een kring voor huwelijksvoorbereiding. In vijf avonden wordt met enkele stellen een aantal belangrijke aspecten van het huwelijk besproken.
Lees verder onder de foto voor meer informatie.

In onze gemeente is ook een kring voor stellen die al getrouwd zijn, de Marriage Course.

Huwelijkskring

Het huwelijk heeft al heel oude papieren. Het is zelfs zo dat wij mensen het huwelijk niet hebben uitgevonden. De HEERE zelf is degene die jou als man of vrouw geschapen heeft en het verlangen naar de ander in je heeft gelegd. Hij heeft ook gezegd dat man en vrouw bij elkaar horen en samen een levensgemeenschap mogen vormen. Het is de moeite waard om met elkaar te overdenken waarom het huwelijk zo belangrijk is en wat het volgens de Bijbel inhoudt.

We behandelen in vijf avonden de onderwerpen aan de hand van een werkboek van Alpha Nederland; The Premarriage Course. Als handleiding voor de avonden wordt een DVD gebruikt, met de inleiding over de thema’s.  De vijf onderwerpen van de Premarriage Course zijn: 

Communicatie

In een goede relatie is effectieve communicatie van groot belang. Tijdens deze avond gaan we na hoe persoonlijkheid, familieachtergrond en omstandigheden de communicatie beïnvloeden. Als stel oefen je met elkaar door te praten over gevoelens en te luisteren naar elkaar.  

Toewijding

Het huwelijk draait om toewijding. Bij dit thema denken we na over het belang van toewijding, huwelijksgeloften en de uiting van toewijding in de praktijk. Toewijding aan elkaar betekent ook een loyaliteitsverschuiving van je familie naar je partner.  

Conflicten oplossen

Conflicten komen voor in elke relatie. Ze kunnen je huwelijk beschadigen en versterken. Bij dit thema wordt nagedacht over het omgaan met verschillen en boosheid, hoe je samen conflicten kunt oplossen en het belang van vergeving. 

Liefde levendig houden

Door te bouwen aan vriendschap en te ontdekken hoe de ander zich geliefd voelt, koester je de liefde in je relatie. Ook wordt er deze avond nagedacht over de ontwikkeling van de seksuele relatie. 

Gedeelde doelen

Het is belangrijk om het als stel eens te zijn over kernwaarden en doelstellingen. Bij dit thema wordt nagedacht over de prioriteiten, verwachten en het opbouwen van een geestelijke relatie. 

Als jij verkering hebt en je overweegt om op kortere of langere termijn (de datum hoeft echt nog niet vast te staan) te gaan trouwen, ben je samen met je vriend(in) van harte welkom. Hoe eerder je je opgeeft, hoe beter we rekening kunnen houden met jullie wensen.

Kringavonden in D.V. het voorjaar van 2020:

 • Dinsdag 18 februari;
 • Dinsdag 3 maart;
 • Dinsdag 17 maart;
 • Dinsdag 31 maart;
 • Dinsdag 14 april;

Elke kringavond vindt van 19.30 - 21.45 uur plaats in Kerkelijk Centrum Rehoboth.

Gezien het grote aantal aanmeldingen is een tweede groep opgestart, de data van de kringavonden zijn daarvoor:

 • Maandag 2 maart
 • Maandag 16 maart
 • Maandag 23 maart
 • Maandag 6 april
 • Maandag 20 april

Kringavonden in D.V. het najaar van 2020:

 • Dinsdag 29 september
 • Dinsdag 13 oktober
 • Dinsdag 27 oktober
 • Dinsdag 10 november
 • Dinsdag 24 november