Nieuwbouw - Besluit Haalbaarheidsonderzoek

Besluit Haalbaarheidsonderzoek – Goede Herderkerk en wijkgebouwen
In eerdere artikelen hebben we u geïnformeerd over de visie op het nieuwe kerkelijk centrum, een aantal genomen besluiten over de bouwplannen van het nieuwe kerkelijk centrum en de aangekondigde vervolgstappen. In dit artikel gaan wij graag dieper in op de plannen met betrekking tot de Goede Herderkerk en de toekomst van onze wijkgebouwen.
 

kerk

Goede Herderkerk
Eerder al is besloten om op termijn afstand te doen van de Goede Herderkerk. Door één van de werkgroepen is een strategie ontwikkeld waarmee wij verwachten te komen tot een optimale opbrengst bij de verkoop van dit gebouw, daarbij rekening houdend met onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als kerk. Er is door onze commissie niet alleen onderzoek gedaan naar de mogelijke opbrengst die gerealiseerd kan worden bij verkoop van de Goede Herderkerk, maar eveneens naar de wijze waarop dit verkoopproces het beste uitgevoerd kan worden. 
De toekomstige verkoopopbrengst van de Goede Herderkerk vormt namelijk een belangrijk onderdeel van de financiering van het nieuwe kerkelijk centrum. Vanuit het gezichtspunt van opbrengstoptimalisatie is een herbestemming van het perceel naar woningbouw de meest aantrekkelijke optie. Daarbij is het van belang dat de plannen binnen de kaders van de Woonvisie van de gemeente Barneveld liggen. Dat betekent o.a. dat naast koopwoningen in de vrije sector een deel van toekomstige woningbouw op die locatie bestemd zal zijn voor sociale huur respectievelijk sociale koop.
Mede vanwege de ligging van het perceel van de Goede Herderkerk zijn de mogelijkheden voor herontwikkeling van de locatie gebaat bij een samenwerking met de gemeente Barneveld, de Woningstichting Barneveld en mogelijk in een later stadium een ontwikkelaar. Op dit moment voeren we daarom gesprekken met de gemeente Barneveld over de mogelijkheden die er op dit perceel zijn en bereiden we een voorstel voor dat binnenkort als Vooronderzoek bij de gemeente kan worden ingediend. In dit Vooronderzoek gaan we onder meer in op de mogelijkheden voor woningbouw, zoals bouwmassa, positionering op het perceel, verhouding (sociale) huur en koop en zaken als parkeren en verkeersontsluiting.
De verwachting is dat de daadwerkelijke overdracht van de Goede Herderkerk pas zal plaatsvinden zodra het nieuwe kerkelijk centrum in gebruik genomen is. Immers, zodra de bouwactiviteiten bij Rehoboth starten, zullen we de Goede Herderkerk nog intensiever dan nu gaan gebruiken.

Wijkgebouwen
In het recente bezinningstraject kwam naar voren dat ontmoeting en verbinding belangrijke waarden binnen onze gemeente zijn. Om dit te stimuleren is het een logische gedachte om in de toekomst zoveel mogelijk activiteiten in het nieuwe kerkelijk centrum onder te brengen (catechese, vergaderingen, koren, jeugdwerk, etc.) en dáár de ontmoeting daadwerkelijk te laten plaatsvinden. Hierdoor ontstaan er vanzelf meer gelegenheden en momenten waarbij mensen uit alle leeftijden en geledingen van onze gemeente elkaar kunnen ontmoeten op een centrale plek binnen Hervormd Barneveld. In het programma van eisen is om die reden nadrukkelijk aandacht gegeven aan een ruime ontmoetingsruimte/foyer, voldoende zaalruimte en faciliteiten voor onze jeugd, kringen, koren, etc.
Daarbij komt dat al eerder in het haalbaarheidsonderzoek gebleken is dat het gebruik van de meeste van onze huidige wijkgebouwen matig is. Als vervolgens gekeken wordt naar het gebruik exclusief catechisatie, dan is de bezettingsgraad in een aantal situaties zelfs erg laag. De wijkgebouwen staan dus veel leeg.
Vanwege het belang dat wij hechten aan ontmoeting en verbinding binnen onze gemeente én daarnaast het beperkte gebruik van onze wijkgebouwen is besloten om in de komende jaren twee wijkgebouwen te verkopen en op langere termijn een derde wijkgebouw. 

Uiteindelijk zullen we de komende jaren toewerken naar de volgende eindsituatie: 
•    Oude Kerk 
•    Nieuw kerkelijk centrum op locatie Rehoboth 
•    De Akker (onder andere als wijkgebouw t.b.v. De Glind en gemeente-brede activiteiten) 
Voor het clubwerk tot 12 jaar (basisschool) hebben we een sterke voorkeur om dit in de wijken te blijven doen. We zijn daartoe in gesprek gegaan met de Drieslag om te bespreken of wij hiervoor gebruik kunnen maken van de scholen van de Drieslag. Van hen hebben we inmiddels vernomen dat ze die ruimte voor het clubwerk tot 12 jaar graag bieden. Wel zullen we t.z.t. per schoollocatie maatwerkafspraken maken, daarbij uiteraard rekening houdend met andere naschoolse activiteiten als BSO/kinderopvang.
Het afstand doen van de wijkgebouwen zal gefaseerd plaatsvinden. Zolang Rehoboth vanwege de nieuwbouw niet beschikbaar is zullen we in die tussenliggende periode namelijk voldoende zaalruimte beschikbaar moeten hebben.

 
Volgende artikel
9 juli 2025