Tussendoortje - Opa en oma zijn, een nieuwe rol..

Hoe doe je dat? Hoe ben je een goede opa of oma? Steeds meer grootouders zijn intensief betrokken bij het opgroeien van hun kleinkinderen. Mede door het feit dat veel jonge ouders (moeten) werken en  grootouders hulp vragen om op te passen. Het is geweldig als je direct betrokken bent bij jouw kleinkinderen. Het kan echter ook vragen en/of spanningen oproepen. Hoe geef ik invulling aan deze rol en mag ik me wel of niet met de opvoeding bemoeien? Hoe kunnen we onze kinderen tot steun zijn?

kind

Hieronder staan 5 uitdagingen waarin u uw nieuwe rol als betrokken grootouder inhoud kunt geven zonder dat u de verantwoordelijkheid van de ouders overneemt.

1. Check uw emotionele erfenis.
Praat met uw kinderen over uw relatie. Hoe hebben zij uw opvoeding ervaren? Waar zijn ze blij mee, waarover zijn ze boos of verdrietig. Hoe geven ze hun eigen opvoeding als erfenis door aan hun kinderen?

2. Bemoedigen doet goed.
Grootouders mogen hun kinderen aanmoedigen en stimuleren in hun rol als ouders. Laat hen weten dat ze het goed doen, dat u trots op ze bent. Ook al zou u het zelf anders aanpakken. Als u bij uw (klein) kinderen bent, gedraag u dan als opa en oma en neem dan niet de regie over.

3. Blijf bidden.
Iedere dag opnieuw mag u bidden voor uw (klein)kinderen. Biddende (groot)ouders zijn van onschatbare waarde.

4. Toon betrokkenheid.
Trek met uw kleinkinderen op. Wees attent en betrokken. Laat uw kleinkinderen merken dat u van ze houdt. 

5. APK voor het huwelijk van de kinderen.
Stimuleer uw kinderen om af en toe samen weg te gaan, zodat ze tijd voor elkaar en hun relatie hebben. U past dan bijvoorbeeld op de kleinkinderen. Op deze manier kunt u gezellig samen zijn met uw kleinkinderen en dingen met ze ondernemen en kunt u de ouders even ontlasten.

 
Volgende artikel
28 september 2021