Tussendoortje - Ont-moeten

Je bent zo druk bezig dat je ondertussen de aandacht voor andere dingen verliest. Er is geen ruimte voor iets of iemand anders. Dat gebeurde bij Martha (Luk. 10: 38-43). Herken je dat?
Op zulke momenten verlies je ook uit het oog wie je als mens bent, hoe het leven bedoeld is en van wie je dat ontvangen hebt. Martha verliest haar focus op Jezus. Dan ontstaan er al snel zorgen en irritaties. 
 

tekst

Als je in beslag genomen wordt door je werk, sta je bovendien minder open voor contact met de ander. Ook dat zien we bij Martha. Zij is geïrriteerd omdat zij keihard werkt en Maria helemaal niets doet. Het lijkt alsof ze Maria niet eens meer echt ziet zitten als persoon. Martha gaat niet met Maria praten. Ze praat over Maria. En daarbij ze noemt niet eens haar naam. Ze gaat klagen bij Jezus: Kan het u niet schelen dat mijn zus mij al het werk alleen laat doen? 

Te druk bezig zijn en bepaalde verwachtingen hebben van de ander. Dat zijn perfecte ingrediënten voor verstoorde verhoudingen op het werk, in de familie, en ook in de kerk. 
‘Martha, Martha’, horen we dan uit de mond van Jezus. Als mensen in de Bijbel twee keer bij hun naam wordt genoemd, dan heeft dat te maken met hun roeping. Er klinkt een vraag in door: Martha, Martha, waarom sloof je je zo uit? Waar leef je voor? 

Soms heb je een paar ont-moetingen nodig om daarachter te komen. Je kunt ook behoefte hebben aan ontmoeting omdat anderen langs je heen leven of praten. Misschien verlang je ernaar om Jezus te ontmoeten en aan Zijn voeten te zitten, net als Maria. Maar het lukt je niet goed alleen. De PPB wil je helpen bij deze verschillende vormen van ontmoeten.

Persoonlijke Pastorale Begeleiding (PPB)
ppb@hervormdbarneveld.nl / 06-31297984 (Cora) of 06-53207747 (John)

 
Volgende artikel
4 juli 2024