Tussendoortje - Hoe wordt het weer gezellig in huis?

Hoe wordt het weer gezellig in huis?
Herken je het? Ouders met korte lontjes, ruziënde kinderen, chagrijnige tieners? Soms is het bij het ontbijt al mis. Je wordt er moedeloos van. Hoe doorbreek je dit patroon en wordt de sfeer weer beter thuis?

Opgroeien in een fijn gezin is belangrijk voor een kind. Als ouders het goed hebben met elkaar, als er naar kinderen geluisterd wordt. Maar soms is dit moeilijk. We hebben een volle agenda, er moeten nog zoveel dingen gebeuren. Misschien ben je wel mantelzorger. Is er ziekte of zijn er financiële zorgen.  Daarbij is opvoeden geen eenvoudige klus. Er wordt veel gevraagd van ouders. Dan lijkt het gras groener bij de buren, maar overal is wel wat. 

Gezin

We hebben onze kinderen van God gekregen. Bij de doop hebben we beloofd om ons in te zetten voor een goede (geloofs)opvoeding voor onze kinderen. We kunnen niet alle omstandigheden beïnvloeden, maar wel een goede keuze maken. Hoe?  Door je als ouders af te vragen wat belangrijk is voor je gezin. Welke rol speelt het geloof in jullie gezin, wat geef je je kinderen mee, leef je het geloof voor? Waaraan merken de kinderen dat het geloof voor jullie belangrijk is. Wat wil je dat de kinderen zich later herinneren van thuis. Drukke of vermoeide ouders die  weinig tijd en echte aandacht voor de kinderen hadden? Het is belangrijk om rust en kalmte te creëren bijvoorbeeld door zelf voldoende rust te nemen. Tijd voor God in je dag in te plannen. Praat met Hem en leef in het moment.
Hoe zou je het thuis weer gezellig kunnen maken? Echte aandacht  geven aan de kinderen, samen het geloof beleven, samen optrekken, dingen doen. Maak samen mooie herinneringen. Je kunt de opvoeding niet meer overdoen.
En als het bij het ontbijt al misloopt? Blijf er niet in hangen maar kies er voor om weer met een schone lei te beginnen!
Bron: EO Visie