Tussendoortje - Heb je nog (steeds) geen partner?

‘Ik ben begin 30 en single. Ik wil best graag een partner, maar het lastige is dat mijn omgeving mij daar ook steeds aan herinnert. Of het niet eens tijd wordt, vragen ze dan. Het zal vast meelevend bedoeld zijn, maar ik vind deze vragen vervelend.’

alleen

Steeds meer mensen in Nederland zijn single. De verwachting is dat dit aantal zal toenemen. Singles zijn niet per definitie ongelukkig met hun situatie. Ook is niet iedere single op zoek naar een partner.
Zeker in een christelijke omgeving lijkt getrouwd zijn hoger in de peilingen te scoren dan single zijn.
De Bijbel spreekt over een huwelijk tussen Jezus en zijn gemeente als de ultieme verbintenis. Het huwelijk tussen man en vrouw wordt als een aardse afspiegeling daarvan gezien. Singles hebben het gevoel dat zij niet voldoen aan het ideaalplaatje. 

Echter in de bijbel zien we ook veel singles. Jezus was single, Paulus en ook diverse profeten. Ook veel vrouwen die genoemd worden in de Bijbel. Denk aan Miriam, Lydia, Anna, Marta en Maria.

Nu de zomer bijna voorbij is, en de donkere maanden weer in aantocht zijn, kan het verlangen naar een partner toenemen. Maar gehuwd zijn wil niet altijd zeggen dat het leven dan beter is. Het is alleen anders. Een relatie vraagt bereidheid van beide partners om te investeren in de relatie. Een eenzaam huwelijk is uiteindelijk erger dan eenzaam single zijn.

Maar wat zeg je als single tegen mensen wanneer De Vraag weer wordt gesteld? De vraag naar een partner is een intieme vraag. Je mag mensen best laten voelen dat dit een vraag is die bij jou veel oproept en niet zo gemakkelijk te beantwoorden is. Bij mensen die echt van je houden en met je mee willen denken ligt het anders. Nodig ze uit om je te helpen als je wel op zoek bent naar een partner en vraag ze om voor je te bidden.