Kerk in Uitvoering - Zwaar weer op komst

Zaterdag 16 mei is, sinds het uitbreken van de coronacrisis, het inzamelen van oud papier en materialen weer opgestart. Dit heeft 7 zaterdagen stilgelegen, maar we zijn dankbaar dat dit door de versoepelingen van de door de overheid opgelegde maatregelen weer mogelijk is. Om de afstand van 1½ meter afstand aan te houden, was de weg versmald om zo steeds 1 auto bij de container toe te laten. Dit verliep erg goed, mede ook omdat de bezoekers zoveel mogelijk in de auto moesten blijven zitten en de medewerkers het papier uit de achterbak van de auto’s haalden. Er moest zelfs een 2e container gebracht worden, want het paste niet in één container. Ook wisten velen het Jan Seppeplein weer te vinden voor de oude apparaten en metalen.

werk

Al met al een prima start! Maar…er dreigen donkere wolken aan de horizon van het oud papier inzamelen. Zoals u maandag jl. in de Barneveldse Krant heeft kunnen lezen is de gemeente Barneveld voornemens om het inzamelen van oud papier in de container bij de Goede Herderkerk te beëindigen, maar ook het gebruik maken van de vrijwilligers die assisteren bij het legen van de blauwe kliko’s op zaterdagochtend waar een vergoeding voor elke kilo die wordt opgehaald aanhangt, zal stoppen. Dit betekent dat er fors minder inkomsten worden verwacht, op jaarbasis gaat dit richting de € 10.000.

Dit zagen we als commissie niet aankomen en overviel ons. Hoe dit zich verder gaat ontwikkelen is op dit moment nog onduidelijk. We gaan op korte termijn met de gemeente in gesprek over de gevolgen en hoe er op een andere manier inkomsten kunnen worden gegenereerd, waar zowel wij als ook de gemeente baat bij hebben. Het is erg jammer dat er na 50 jaar oud papier inzamelen een einde lijkt te komen aan deze vrijwilligersactiviteit, wat naast het steunen van het jeugdwerk binnen onze Hervormde gemeente, ook veel saamhorigheid met zich meebrengt.

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen we dat via deze weg weer melden.